Voor de ouders

Het spelen van een instument.

Sommige ouders vragen helemaal niet wat hun kinderen willen, maar ze sturen ze gewoon naar pianoles als ze zeven zijn, of naar vioolles op hun vierde,bijvoorbeeld. Het idee is simpel: muzieklessen horen bij groter worden, en dat is dus niks anders dan naar school gaan om te leren lezen en schrijven.

Niet voor eventjes
Of een kind nu op de ene of de andere manier met muziek in aanraking komt, het is van het grootste belang dat je er als ouders actief bij betrokken bent en blijft. Daar kun je al heel vroeg mee beginnen (er zijn zelfs muziek-en bewegingscursussen voor aanstaande moeders).
Maar je kunt ook eerst wachten tot een kind zelf op het idee komt. Wat je ook doet: het is vooral belangrijk dat je er niet van uitgaat dat je de lol van het muziek maken er wel weer snel vanaf zal zijn. Doe, je dat wel, dan zal je kind je hoogstwaarschijnlijk bewijzen dat je gelijkt hebt. Anderzijds lijkt het ook niet zo’n goed plan om je kinderen te dwingen om te spelen als ze aangeven dat echt niet te willen. Kinderen moet muziek maken niet ervaren als een verplichting, zoals ze er al zoveel hebben, maar als iets wat leuk is om te doen en dan betekent natuurlijk niet dat je ze niet af en toe mag vertellen dat ze moeten oefenen.

Spelen of zingen
Als je zelf speelt, is de kans groot dat je kinderen ook geïnteresseerd raken. Net zoals ze leren lopen en praten door naar je te kijken en te luisteren, wordt muziek maken een heel natuurlijk element van hun leven als je ze regelmatig horen spelen. Als je geen instrument speelt, zing dan voor en met je kinderen. Hoe goed je zingt, is niet belangrijk: kinderen raken geïnspireerd door je enthousiastme, en daar hoef je zelfs niet zuiver voor te zingen.

Op elk niveau
Elk kind kan muziek leren maken of leren zingen, net zoals vrijwel iedereen kan leren praten of fietsen. Het spelen van computerspelletjes en videogames (wat eigenlijk ieder kind doet) is vaak ingewikkelder dan het “bedienen”van een muziekinstrument. En wat muziek extra leuk maakt, is dat je er op elk niveau plezier aan kunt beleven, dus ook als je (nog) niet goed genoeg bent. Er zijn da ook allerlei orkesten en koren waar je al in kunt meedoen als je nog maar net speelt of zingt.

Leuk
Muziek maken en zingen is dus vooral leuk, om te beginnen. Of je nu alleen maar thuis speelt, of dat je je eigen rockband begint, of met het schoolorkest meedoet, of fluitduetten met je buurmeisje speelt…

(Tekst: Michiel Bütterhoff.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *